søker du regnskapsfører...
...vi kan hjelpe deg

Logg inn

8 tips om ekstrem personlig produktivitet

Tenk deg at du skal gjennomføre en stor, viktig oppgave som du tror vil ta 10–12 timer. Her er noen ekstremtips om hvordan du kan gå fram.

Det er Jeff Haden, forfatter og blogger, som har gitt ekstremtipsene i et innlegg hos Huffington Post. Dette er neppe råd du vil finne i de vanlige bøker om økt personlig produktivitet, men dette er altså det Haden hevder kan få fart på produktiviteten – ikke på en vanlig hverdag – men på en arbeidsdag utenom det vanlige. Han skriver at fordelen er at du får gjort mye, samtidig som du får strukket grensene dine. Her er en kortversjon av tipsene:

 

 • Fortell folk hva du skal gjøre
  Forstyrrelser rammer produktiviteten. Opplys omgivelsene om at du er opptatt denne dagen, og at du først vil svare på telefoner og e-post dagen etter. Slik får du arbeidsro, samtidig som du legger press på deg selv. Nå vet alle hva du skal gjøre, og de vil legge merke til det hvis du ikke fullfører.

 • Bestem deg for hvor lenge du vil jobbe.
  Ikke tenk at du skal jobbe så lenge du klarer. Sett et spesifikt mål på hvor mange timer du vil jobbe. Jeff Haden hevder at jo lenger tid du gir deg selv, jo raskere ser tiden ut til å gå. Du slutter å se på klokken og finner en naturlig ro i arbeidet.

 • Start virkelig tidlig, eller virkelig sent
  Bryt dine vanlige normer for arbeidstid. En dag med ekstrem produktivitet er ingen normal dag og bør ikke føles som en. Å jobbe på andre tidspunkt enn du pleier kan gi god flyt.

 • Utsett tiltak som gjør arbeidet morsommere
  Liker du å høre på musikk mens du jobber, fordi det gjør dagen bedre? La være – i hvert fall i noen timer. Ta frem musikken først når du har jobbet en stund og motivasjonen er dalende. Hvis du bruker opp motivasjonsfaktorer som dette for tidlig, har du ingenting å ty til når du virkelig trenger motivasjonsskyts.

 • Spis og drikk før du virkelig trenger det
  Hvis du venter til du er virkelig sulten eller tørst, vil sannsynligvis produktiviteten dale. Vær føre var. Det samme gjelder hvis du sitter og jobber. Reis deg opp og jobb stående før du har sittet så lenge at det begynner å plage deg.

 • Ta produktivitetspauser, ikke hvilepauser
  Momentum er viktig, mener Haden, som fraråder TV og sosiale medier i pausene. Du trenger pauser, men pausene bør gi påfyll til aktivitet og konsentrasjon, ikke sløve deg ned.

 • Føler du deg overveldet? Ikke tenk for langt framover
  Hvis du begynner å tenke at du ikke vil klare dette, kan du bli nesten paralysert. Slutt å tenke for langt fram. Konsentrer deg om kun det neste du skal gjøre. Når du er ferdig med, tenker du på neste steg.

 • Ikke gi deg før du er ferdig, selv om det tar lenger tid enn forventet
  Å gi seg før man har fullført kan bli en vane hvis du begynner med det. Sørg for at din første ekstreme produktivitetsdag er starten på en god, ny vane.

Kilde hentet fra vår samarbeidspartner www.adekvat.no