søker du regnskapsfører...
...vi kan hjelpe deg

Logg inn

Kan sjefen betale boten min?

Hvem skal ta regningen når en arbeidstaker feilparkerer eller bryter fartsgrensen i arbeidstiden?

Se for deg at du er på et møte for arbeidsgiveren din og har parkert på en betalt parkeringsplass. Møtet skulle egentlig vært avsluttet klokken 10, men varer helt til klokken 11. Når du kommer ut til bilen din, har parkometeret for lengst utløpt og på ruten ligger et lite hyggelig gebyr fra parkeringsetaten. Hva gjør du?

På mange arbeidsplasser vil arbeidsgiver akseptere å betale parkeringsbøter som er forårsaket av forhold ved arbeidet. Hvis din arbeidsgiver dekker boten i eksempelet over ved utbetaling til parkeringsselskapet, så må du selvfølgelig ikke skatte av beløpet. Hvis du betaler boten og får refundert/dekket utlegget av arbeidsgiver, så du ikke heller ikke skatte for beløpet.

Men hva gjør du i tilfeller der arbeidsgiver har som politikk å ikke dekke parkeringsbøter? Forutsatt at du har fått parkeringsgebyr i arbeidsmedfør, kan du føre gebyret som fradrag i din egen selvangivelse. Det er derimot stor sannsynlighet for at det ikke får skattemessig effekt. De fleste velger nemlig det standardiserte minstefradraget, som i 2012 er på 78.150 kroner, fremfor å føre egne faktiske utgifter i forbindelse med jobben.

Hva skjer hvis du får en fartsbot?

Selv om du kan slippe helt unna med å få arbeidsgiver til å betale parkeringsboten du har fått på jobb, så er det langt fra slik at du kan få dekket alle bøter skattefritt.
Bøter av straffelignende karakter som fartsbøter, ulovlig stans eller ulovlig parkering på offentlig vei, kan også arbeidsgiver gå med på å betale, men da behandles det som lønn til de ansatte, sier rådgiver Øivind Elvestad i Infotjenester.

Med andre ord må du betale skatt i tilfeller der arbeidsgiver dekker bøter av strafferettslig karakter.

Du kan få ytterligere mer informasjon i Fagbok: Arbeidslivets spilleregler utgitt av Infotjenester

Infotjenester er vår samarbeidspartner på lønn og skatt og kan leverer en rekke oppslagsverk.

Kilde: Adekvat