søker du regnskapsfører...
...vi kan hjelpe deg

Logg inn

Nå kan DU sjekke hva arbeidsgiveren innberetter om DEG – hver måned

Arbeidstakere, pensjonister og andre som mottar lønn kan fra oktober 2015 logge seg inn på Altinn og se alle innsendte opplysninger om seg selv i en ny tjeneste på nettet.

«Mine inntekter og arbeidsforhold» finner du på Altinn.no, under «Skjema og tjenester». Denne nye innsynstjenesten viser ansettelsesforhold og informasjon fra arbeids- og oppdragsgivere om dine inntekter og forskuddstrekk.

Full oversikt

Du kan nå faktisk ha full oversikt over dine egne lønns- og ansettelsesforhold.

Tjenesten gir deg oversikt over inntekter, forskuddstrekk og arbeidsforhold som arbeidsgiveren har oppført på deg hittil i år. Har du flere arbeidsgivere, får du oversikt over alle.

MERK! Arbeidsgiverne har ikke innsyn i disse opplysningene om deg på Altinn. Det er heller ikke mulig for arbeidsgiverne å se at du benytter deg av tjenesten.

Les også: Reglene for lønn ved bevegelige helligdager (eks. Påsken, 1. og 17  mai)

 

Kom selvangivelsen i forkjøpet

Med denne tjenesten må du ikke lenger vente til selvangivelsen kommer for å avdekke eventuelle feilrapporteringer fra arbeidsgiveren din. Du kan sjekke at arbeidsgiveren har rapportert det skattetrekket som skal betales for deg, slik at skatteberegningen din blir riktig. Til slutt får du som kjent enten skattepenger tilbake eller restskatt å betale.

Useriøse arbeidsgivere

Dessverre er det også slik at det er en del useriøse arbeidsgivere som av ulike grunner unnlater å rapportere inn forskuddstrekket uten at ansatte er klar over det. Hos andre arbeidsgivere kan det være snakk om utilsiktet feil eller forglemmelse.

– Med denne tjenesten vil du raskt avdekke slike tilfeller og kan kontakte din arbeidsgiver, sier avdelingsdirektør Torstein Hoem i Skatteetaten.

Feil kan rettes måneden etter

Oppdager du feil, må du nemlig kontakte arbeidsgiveren din. Det er kun arbeidsgiveren eller den som har sendt inn opplysningene som kan rette dem opp, og det må skje neste måned.

TIPS! Ved å si fra – send forøvrig heller en mail i stedet for å si fra muntlig – hjelper du både arbeidsgiveren og deg selv med at opplysningene stemmer når selvangivelsen skal produseres etter årsskiftet.

Innberetter hver måned

Arbeidsgiveren rapporterer hver måned inn opplysninger om deg til Skatteetaten, NAV og Statistisk sentralbyrå gjennom det som kalles «a-meldingen».

Hver gang arbeidsgiveren sender inn en melding, blir tjenesten oppdatert, og du får ferske opplysninger hvis du går inn på Altinn. Disse opplysningene er grunnlaget for det som kommer på selvangivelsen din.

 

Kilde: Adekvat 2015