søker du regnskapsfører...
...vi kan hjelpe deg

Logg inn

Slik håndterer du vanskelige personer

Finn styrke i krevende situasjoner.

Når vi tenker på folk som vanskelige personer, kan det være greit å ha i bakhodet at det ikke nødvendigvis er bare de andre det er noe i veien med. At folk oppleves som vanskelige kan også ha noe med deg selv å gjøre, herunder måten du møter situasjoner og andre mennesker på.

Hvis man ikke skal dykke ned i den typen selvransakelser, men heller gå for noen generelle metoder for hvordan man kan håndtere vanskelige personer, har Preston Ni, forfatter av boken «How to Communicate Effectively and Handle Difficult People», en rekke tips. Han har listet opp tipsene i et innlegg hos psychologytoday.com. Dette er noen av dem:

Hold deg rolig
Hvis du klarer å beholde roen, er det lettere å bedømme situasjonen og håndtere utfordringen. Hvis du blir sint på noen, forsøk å puste dypt og telle til ti før du sier noe du kan komme til å angre på. I de fleste tilfeller vil du finne en bedre måte å svare på, som ikke øker konfliktnivået, før du har rukket å telle til ti. Hvis du etter tellingen fremdeles er sint, ta en pause hvis mulig. Gå tilbake til temaet når du er roligere. Hvis du klarer å opprettholde selvkontrollen, har du også mer kraft til å håndtere situasjonen.

Er dette noe det er verdt å bruke tid på?
Din tid er verdifull, så med mindre det er noe viktig på gang, ikke kast bort tid på å forsøke å endre eller overbevise vanskelige personer. Ta diskusjonen når saken er så viktig at det er verdt det. I andre situasjoner kan det være like greit å holde avstand.

Sett søkelyset på den andre
Et vanlig mønster hos vanskelige personer, spesielt folk som er aggressive, er ifølge Preston Ni at de liker å rette oppmerksomheten mot deg på en måte som gjør at du føler deg ukomfortabel og ubetydelig. De peker ofte på ting de mener er galt med deg og måten du gjør ting på. De fokuserer på det som er galt, istedenfor på måter å løse problemet på. Ikke reager med å være defensiv, da gir du den andre mer makt. En enkelt og kraftfull måte å snu dynamikken på, er å snu fokuset og rette det mot den vanskelige personen. Den letteste måten å gjøre dette på, er gjennom å stille spørsmål: Hvis du får høre at forslaget ditt ikke er i nærheten av hva den andre ønsker, kan du svare: Har du tenkt igjennom konsekvensene av det du ønsker? Hvis du får høre at du er dum, kan du respondere med at du ikke vil snakke med noen som ikke viser deg respekt. Og deretter spørre: Er det det du ønsker?

 

Kilde: Adekvat 2014